Met een antiterreuractie woensdagochtend vroeg heeft Frankrijk een nieuwe aanslag voorkomen. Dat meldde justitie in Parijs uren nadat de actie was afgelopen. Even leek het erop dat het brein achter de aanslagen vrijdag in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, bij de actie was gedood. Justitie bevestigde dat echter niet.
De politie bestormde woensdag in aller vroegte een woning in het centrum van Saint-Denis, een voorstad van Parijs. Dat gebeurde nadat een getuige had verklaard dat Abdelhamid Abaaoud zich daar zou ophouden. Bij de bestorming werd hevig gevochten. De politie alleen schoot al 5000 kogels af. De terroristen waren volgens justitie klaar voor nieuwe aanslagen.
Door de antiterreuractie kwamen minstens twee mensen om. Een vrouw blies zich op, een man werd door een scherpschutter van de politie uitgeschakeld. Een vloer stortte door de explosie in. Mogelijk liggen nog slachtoffers onder het puin. Tientallen omwonenden werden geëvacueerd. Er raakten geen burgers gewond. Rond het middaguur was de antiterreuractie voorbij.
Acht arrestaties
Er zijn acht mensen gearresteerd. Aanklager François Molins meldde dat van drie arrestanten de identiteit nog niet is vastgesteld. Abaaoud is zeker niet onder de aangehouden personen. Belgische en Franse media meldden woensdag dat Abaaoud door de actie was gedood.
Ook de nog altijd voortvluchtige Salah Abdeslam behoort niet tot de arrestanten. Hij zou met zijn broer Brahim de auto’s hebben gehuurd die bij de aanslagen zijn gebruikt. Brahim blies zichzelf vrijdag op bij een café.
De Franse autoriteiten hebben intussen de identiteit van alle 129 slachtoffers van de aanslagen vastgesteld. Dat maakte het presidentieel paleis woensdag volgens de radiozender France Info aan het begin van de middag bekend.
Telefonische bommeldingen
Twee vliegtuigen van Air France die vanuit de Verenigde Staten onderweg waren naar Parijs hebben dinsdag een noodlanding moeten maken na telefonische bommeldingen. Dat meldden Amerikaanse media. De toestellen die kort na elkaar vanuit Los Angeles en Washington opstegen, moesten respectievelijk uitwijken naar Salt Lake City en Halifax (Canada). De vliegtuigen kwamen veilig aan de grond.
Volgens Air France waren er bij de luchtvaartmaatschappij telefonisch anonieme dreigementen binnengekomen. Er werd niets gevonden en de toestellen konden hun reis vervolgen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl